Miten pellavan kuidut vaikuttavat suolen toimintaan?

Pellava sisältää sekä liukenematonta (2/3) että liukoista (1/3) kuitua. Liukenematon kuitu ehkäisee ummetusta ja vaikuttaa edullisesti suolen toimintaan. Liukoinen kuitu taas hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Miten paahtaminen vaikuttaa pellavan ominaisuuksiin?

Paahtaminen korostaa pellavan pähkinäistä makua. Sen lisäksi se antaa pellavalle rapean rakenteen. Paahtaminen myös pidentää pellavan säilyvyysaikaa ja parantaa sen mikrobiologista laatua.
Paahto on niin hellävarainen, että paahtamisen jälkeenkin omega-3-pitoisuus säilyy. Tarkista laboratorion tutkimus tästä.

Paahtaminen tekee pellavasta turvallisemman käyttää, paahtoteknologia poistaa pellavasta linamariinia. Linkki Ruokaviraston sivuille.

Sopivatko Valo24h -tuotteet erityisruokavalioihin?

Valo24h -pellava sopii mainiosti moniin erityisruokavalioihin. Valo24h on täysin gluteeniton, joten se sopii hyvin gluteenittomaan ruokavalioon kuitulisäksi. Gluteenittomiin leivonnaisiin pellava antaa paremman rakenteen ja miellyttävän pähkinäisen maun. Sen lisäksi pellava sopii vähähiilihydraattiseen ruokavalioon erinomaisesti kuitulisäksi. Valo24h -pellavatuotteet sopivat luonnollisesti myös hyvin kasvisruokavalioihin. Koko yksikkömme Kauhajoella on täysin gluteeniton, tehtallaamme käsitellään ainoastaan gluteenittomia tuotteita.

Mitä pitää ottaa huomioon leivottaessa Valo24h -tuotteilla?

Rouhittu pellavansiemen sitoo itseensä paljon vettä, joten nesteen määrää joudutaan yleensä lisäämään taikinoissa. Leipätaikinoita leivottaessa pellava voidaan liottaa kuumassa vedessä (vähintään 30 minuuttia) ennen taikinaan lisäämistä. Pellavasta muodostunut lima vaikuttaa positiivisesti taikinan leipoutumisominaisuuksiin. Pellava sopiikin erinomaisesti leipätaikinoihin, sillä sen käyttö parantaa taikinan ja leivän rakennetta ja leipä pysyy kauemmin pehmeämpänä. Myös useisiin makeisiin leivonnaisiin Valo24h-pellavatuotteet sopivat hyvin. 
Reseptit
-osiosta löytyy maistuvia esimerkkejä pellavaleivonnaisista.

Kuinka paljon pellavaa syödään?

Suosituksen mukaan aikuisten tulisi käyttää päivässä noin 2 rkl (n. 15 g) pellavan- tai muiden öljykasvien siemeniä, tuotteita vaihdellen. Lasten annos voi olla noin puolet aikuisten annoksesta (1 rkl, 6-8 g). Pellavansiemeniä sellaisenaan, rouheena tai liuotettuna ei suositella imeväisikäisille, eikä raskaana oleville tai imettäville.

Ruokavirasto: Pellavansiemenet sisältävät luontaisesti syanogeenistä glykosidiä, linamariinia. Linamariini hajoaa ruoansulatuksessa, jolloin siitä vapautuu syaanivetyhappoa eli syanidia. Kirjallisuudessa ei kuitenkaan ole raportoitu pellavansiementen tai -rouheen aiheuttavan syanidimyrkytyksiä. Pellavan linamariinin pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole tietoa ja sen mahdolliset haittavaikutukset ovat todennäköisesti vain välittömiä. Linamariini imeytyy helpommin pellavansiemenrouheesta kuin kokonaisista siemenistä. Myrkyllisen syanidin vapautuminen on kuitenkin niin hidasta, että pitoisuudet elimistössä eivät kohoa vaaralliselle tasolle ellei rouhetta syödä hyvin suuria kerta-annoksia. Myös kuumennus vähentää syaanivedyn muodostumista tai estää sen kokonaan paahdetuissa pellavatuotteissa. Ruokaviraston linkki turvalliseen siementen käytön määrään.

EFSA:n lausunto ja miten suomalainen öljypellava eroaa muualla kasvaneesta?

Euroopan Elintarviketurvallisuusvirasto EFSA arvioi vuonna 2009 Euroopan komission pyynnöstä elintarvikkeiden kadmiumpitoisuuden mahdollista riskiä ihmisille. Viraston mukaan siedettävä kadmiumin viikkosaanti on 2,5 µg ruumiinpainokiloa kohti. Aiemmin turvallisena pidetty viikkosaanti oli 7 µg.

EFSAn lausunto kadmiumista: www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902396263.htm

Esim. 70 kg painavan aikuisen siedettävä kadmiumin viikkosaanti on 70×2,5 µg = 175 µg = 0,175 mg eli päivää kohti 0,025 mg. Evira on arvioinut, että todellisuudessa suomalaiset saavat ravinnostaan kadmiumia keskimäärin 0,8 µg ruumiinpainokiloa kohti viikossa (lähde: Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat, Eviran julkaisuja 15/2010) eli esimerkkitapauksen 70 kg painava aikuinen 0,008 mg päivässä. Tällöin hän voisi siedettävän päiväannoksen puitteissa saada lisäksi pellavasta 0,025-0,008 mg = 0,017 mg, eli syödä päivässä max 23 g pellavaa (jonka kadmiumpitoisuudeksi oletetaan max 0,75 mg/kg). Täten suositusraja 1 rkl on täysin turvallinen.

Valo24h yrityksessä (Linseed Oy) koko pellavaraaka-aine on viljelty sopimusviljelyksenä. Tarkkailemme viljelijäkohtaisesti siementen kadmiumpitoisuuksia. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan Linseedin pellavassa oli keskimäärin 0,27 mg kadmiumia/kg siemeniä. Tämä on siis vain noin kolmasosa maksimioletuksesta. Täten suosituksemme 1 rkl/päivä ei ylitä missään tapauksessa näitä rajoja. Eli edellisen laskuesimerkin valossa omaa pellavaamme saisi syödä noin 63 g.

Valo24h -tuotteissa pellava paahdetaan ja paahdetussa pellavassa öljypitoisuus on 44 %. Tuotteitamme ei voi mitenkään verrata ns. puristerouheisiin, koska öljyä ei poisteta tuotteista. Markkinoilla olevien puristerouheiden öljypitoisuudet vaihtelevat 9 – 17 %:ssa.

Valo24h -tuotteiden paahto tapahtuu hellävaraisella paahtomenetelmällä. Paahtoaika ja lämpötila ovat riittävät hävittämään lopputuotteesta syanogeeniset yhdisteet.

Miksi pellava-mustikka tai pellava-puolukka tuotteessa on maltodekstriiniä? Ja onko se maissi- vai ohraperäistä?

Valo24h paahdettu rouhittu pellava + mustikka ja Valo24h paahdettu rouhittu pellava + puolukka sisältävät kumpikin spraykuivattua mustikkaa/puolukkaa.

Tuotteisiin käytetään maissipohjaista maltodeksriiniä, kaikki tuotteemme ovat aina gluteenittomia.

Miksi Valo24h mustikka ja puolukka -tuotteiden tuoteluettelossa mainitaan sokeri, kuinka paljon sitä on?

Sokeria tarvitaan pieni määrä marjojen spraykuivauksessa, samalla tavalla kuin kotona jos pakastat marjoja. 300 g pussissa sokeria on määrällisesti hieman alle yksi ruokalusikallinen. Ja tämä on juuri sen takia, että marjat saadaan spraykuivattua siten, että ravitsemukselliset ominaisuudet säilyvät mahdollisimman hyvin.

Minua kiinnostaisi myös tietää onko kaikki pellavatuotteenne luomukasvatettua kotimaista?

Valo24h paahdettu rouhittu pellava + puolukka on luomutuote. Pellava sinällään on erittäin ekologinen kasvi. Pellavalla ei ole kasvituholaisia tai kasvitauteja lainkaan, joten ruiskutuksia niitä vastaan ei tarvita. Pellava on myös erittäin vaatimaton kasvi ravinteiden suhteen, joten lannoitteita käytetään korkeintaan 1/3 muihin viljoihin nähden. Ongelmia pellavanviljelyssä tuottavat ainoastaan rikkakasvit, koska kasvi on harvaankasvava, huonosti peittoava ja matalakasvuinen. Kasvukauden alussa yksi rikkakasvien torjuntakerta yleensä tarvitaan, jotta rikkakasvit eivät varjosta hitaasti alkuun kasvavan pellavan kasvuun pääsyä. Kasvi vaatii erittäin pitkän kasvuajan ja Suomessa kasvatettu pellava onkin maailman pohjoisimmalla pellavanviljelyalueella kasvanut. Suomen arktisissa olosuhteissa kasvaneeseen pellavaan kertyy 15% enemmän omega-3:sta kuin eteläisemmillä viljelyalueilla kasvaneeseen. Kaikissa tuotteissamme käytetty pellava on aina kotimaista nyt myös luomutuotteemme osalta (Valo24h puolukka).  Marjat ovat myös kaikissa tuotteissamme 100 %:sesti kotimaisia.

Miksi avatun pussin käyttöaika on vain 3 kuukautta vaikka parasta ennen -päiväykseen on vielä monta kuukautta aikaa?

Pakkauksessa oleva pitkä parasta ennen -merkintä (12 kk) perustuu siihen, että avaamattomassa pakkauksessa tuote ei joudu valon eikä hapen kanssa tekemisiin johtuen pakkausmateriaalista. Avatun tuotteen kayttöajaksi suositellaan pakkauksessa tosiaan tuo 3 kk. Todellisuudessa tuote säilyy pidempäänkin avaamisen jälkeen kuin tuo 3 kk. Säilyvyyttä voit itse edistää sulkemalla huolellisesti pussinsulkijan. Lisäksi jos jääkaapissasi on tilaa, voit laittaa tuotteen sinne. Näin tuote säilyy vähintään puoli vuotta. Paahdettua rouhittua pellavaa voi myös pakastaa.

Mihin jätteeseen tyhjä pussi kuuluu?

Pusseissamme on kierrätysmerkki, joten ne soveltuvat vain laitosmaiseen polttoon. Tarkista paikallisesta jätehuollosta, soveltuuko pussi muualle kuin sekajätteeseen.

© 2019 Linseed
webDesign: Mekanismi »