Miten pellavarouheen kuidut vaikuttavat suolen toimintaan?

Pellava sisältää sekä liukenematonta (2/3) että liukoista (1/3) kuitua. Liukenematon kuitu ehkäisee ummetusta ja vaikuttaa edullisesti suolen toimintaan. Liukoinen kuitu taas hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Miten paahtaminen vaikuttaa pellavansiemenen ominaisuuksiin?

Paahtaminen korostaa pellavan pähkinäistä makua. Paahtaminen myös pidentää pellavan säilyvyysaikaa ja parantaa sen mikrobiologista laatua.
Paahto on niin hellävarainen, että paahtamisen jälkeenkin omega-3-pitoisuus säilyy. Kurkkaa Eurofins laboratorion tutkimus: Ravintosisältö.

Paahtaminen tekee pellavasta turvallisemman käyttää Linkki Ruokaviraston sivuille.
Pellava paahdetaan hyvin samalla tavalla kuin mantelit mantelijuomien valmistuksen yhteydessä.

Sopivatko Valo24h pellavarouhe -tuotteet erityisruokavalioihin?

Valo24h -pellava sopii mainiosti moniin erityisruokavalioihin. Valo24h on täysin gluteeniton, joten se sopii hyvin gluteenittomaan ruokavalioon. Gluteenittomiin leivonnaisiin pellava antaa paremman rakenteen ja miellyttävän pähkinäisen maun. Sen lisäksi pellava sopii vähähiilihydraattiseen ruokavalioon erinomaisesti. Valo24h -pellavatuotteet sopivat luonnollisesti myös hyvin kasvisruokavalioihin. Koko yksikkömme Kauhajoella on täysin gluteeniton, tehtaallaamme käsitellään ainoastaan gluteenittomia tuotteita.

Mitä pitää ottaa huomioon leivottaessa Valo24h pellavarouhe -tuotteilla?

Rouhittu pellavansiemen sitoo itseensä paljon vettä, joten nesteen määrää joudutaan yleensä lisäämään taikinoissa. Leipätaikinoita leivottaessa pellava voidaan liottaa kuumassa vedessä (vähintään 30 minuuttia) ennen taikinaan lisäämistä. Pellavasta muodostunut lima vaikuttaa positiivisesti taikinan leipoutumisominaisuuksiin. Pellava sopiikin erinomaisesti leipätaikinoihin, sillä sen käyttö parantaa taikinan ja leivän rakennetta ja leipä pysyy kauemmin pehmeämpänä. Myös useisiin makeisiin leivonnaisiin Valo24h-pellavatuotteet sopivat hyvin. 
Reseptit
-osiosta löytyy maistuvia esimerkkejä, mutta muista kehitellä myös omia suosikkejasi!

Kuinka paljon pellavarouhetta syödään?

Suosituksen mukaan Linkki Ruokaviraston sivuile aikuisten suositeltava päiväannos noin 2 rkl (n. 15 g) pellavan- tai muiden öljykasvien siemeniä. Leikki-ikäisten lasten annos voi olla noin puolet aikuisten annoksesta (1 rkl, 6 – 8 g).

Pellavansiemeniä sellaisenaan ei suositella imeväisikäisille, eikä raskaana oleville tai imettäville.  Ruokaviraston linkki turvalliseen siementen käytön määrään.

Pellavansiementen syönti yli päiväannoksen voi aiheuttaa laksatiivisia vaikutuksia.

Mitä on kadmium?

Kadium on maaperän raskasmetalli. Vähäisiä kadmiumpitoisuuksia on kaikissa elintarvikkeissa. Viljatuotteet (vehnä, ruis, kaura, ohra) korostuvat ruokavaliossa kadmiumin lähteinä, koska niitä käytetään usein ja suuria määriä. Kadmiumpitoisuudet viljoissa ovat Suomessa matalat, ja Ruokaviraston aineiston perusteella keskimäärin pienemmät kuin Keski-Euroopan pitoisuudet.
Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA julkaisi 2012 raportin ihmisten kadmiumin saannista Euroopassa. Keskeiset saantilähteet ovat viljavalmisteet (26,9 %), kasvikset (16 %), tärkkelyspitoiset juurekset (13,2 %), lehtivihannekset (3,9 %) sekä mm. suklaa (4,3 %). Öljykasveista soija on merkittävin johtuen suurista käyttömääristä.

Miksi Valo24h paahdettu rouhittu pellava + mustikka tai + puolukka -tuotteessa on maltodekstriiniä? Ja onko se maissi- vai ohraperäistä?

Valo24h paahdettu rouhittu pellava + mustikka ja Valo24h paahdettu rouhittu pellava + puolukka sisältävät kumpikin spraykuivattua marjaa. Tuotteissa käytetään marjojen spraykuivausprosessissa apuaineena maissipohjaista maltodeksriiniä, joka on gluteeniton apuaine.

Miksi Valo24h paahdettu rouhittu pellava + mustikka ja  + puolukka -tuotteiden tuoteluettelossa mainitaan sokeri, kuinka paljon sitä on?

Suurin osa sokerista on marjojen omaa sokeria. Sokeria tarvitaan myös pieni määrä marjojen spraykuivauksessa, samalla tavalla kuin kotona jos pakastat marjoja. 300 g pussissa sokeria on määrällisesti hieman alle yksi ruokalusikallinen. Ja tämä on juuri sen takia, että marjat saadaan spraykuivattua siten, että ravitsemukselliset ominaisuudet säilyvät mahdollisimman hyvin.

Minua kiinnostaisi tietää pellavansiementuotteiden ekologisuudesta?

Pellava on erittäin ekologinen kasvi. Pellavalla ei ole kasvituholaisia tai kasvitauteja lainkaan, joten ruiskutuksia niitä vastaan ei tarvita. Pellava on myös erittäin vaatimaton kasvi ravinteiden suhteen, joten lannoitteita käytetään vain puolet viljoihin nähden. Ongelmia pellavanviljelyssä tuottavat ainoastaan rikkakasvit, koska kasvi on harvaankasvava, huonosti peittoava ja matalakasvuinen. Kasvukauden alussa yksi rikkakasvien torjuntakerta yleensä tarvitaan, jotta rikkakasvit eivät varjosta hitaasti alkuun kasvavan pellavan kasvuun pääsyä. Kasvi vaatii erittäin pitkän kasvuajan ja Suomessa kasvatettu pellava onkin maailman pohjoisimmalla pellavanviljelyalueella kasvanut. Suomen arktisissa olosuhteissa kasvaneeseen pellavaan kertyy 15% enemmän omega-3:sta kuin eteläisemmillä viljelyalueilla kasvaneeseen. Näiltä kaikilta ominaisuuksiltaan pellava on yksi ekologisimmista viljelykasveista.

Miksi avatun pussin käyttöaika on vain 3 kuukautta vaikka parasta ennen -päiväykseen on vielä monta kuukautta aikaa?

Pakkauksessa oleva pitkä parasta ennen -merkintä (12 kk) perustuu siihen, että avaamattomassa pakkauksessa tuote ei joudu valon eikä hapen kanssa tekemisiin johtuen pakkausmateriaalista. Avatun tuotteen käyttöajaksi suositellaan pakkauksessa tosiaan tuo 3 kk. Todellisuudessa tuote säilyy pidempäänkin avaamisen jälkeen kuin tuo 3 kk. Säilyvyyttä voit itse edistää sulkemalla huolellisesti pussinsulkijan. Lisäksi jos jääkaapissasi on tilaa, voit laittaa tuotteen sinne. Näin tuote säilyy vähintään puoli vuotta. Paahdettua rouhittua pellavaa voi myös pakastaa.

Mihin jätteeseen tyhjä pussi kuuluu?

Valo24h -tuotteet on pakattu turvalliseen tuotetta hyvin suojaavaan pakkaukseen. Pellavassa on paljon hyvää rasvaa, joten pakkaukselta odotetaan hyvää rasvankestoa samoin kuin esimerkiksi kahvipakkauksilta. Käytettyä pakkausta voit käyttää vaikkapa eväspussina eväsleiville ennen kuin laitat pakkauksen lopullisesti roskiin. Pusseissamme on kierrätysmerkki, joten ne soveltuvat vain laitosmaiseen polttoon. Tarkista paikallisesta jätehuollosta, soveltuuko pussi muualle kuin sekajätteeseen.

© 2024 Linseed
webDesign: Mekanismi »